top of page

Föreläsning på Brunns skola, Ingarö: Det tydliga ledarskapets betydelse

  • Skribentens bild: Helena Wallberg
    Helena Wallberg
  • 24 okt. 2014
  • 1 min läsning

24/10 är FN-dagen och föreläsningens fokus var just ledarskap. Malala förärades Nobels fredspris och hennes budskap om utbildning och fred framförs i en lågmäld ton men med stor kraft. Ungefär så bör ledarskapet i klassrummet vara: kraftfullt och med övertygelse parat med stor respekt för omgivningen.

Mitt viktigaste budskap idag var att det inte behöver vara särskilt stora eller svåra insatser som kan förändra mycket för eleverna. Att planera för att jobba tillsammans kan göra stor skillnad, i alla fall om målet med arbetet är tydligt. Några av bilderna ger tips på samarbetsövningar som också tränar growth mindset, inställningen att arbete ger färdighet och att hjärna och förmågor kan utvecklas.

Ann Pihlgren har skrivit mycket om olika lärartyper, deras ledarskap och hur detta ledarskap påverkar elevers möjligheter att utvecklas positivt. Lärare som strävar mot att både ha en tydlighet och att låta eleverna vara både delaktiga och ansvarstagande får elever som lyckas bättre än andra lärare. Lärare som är auktoritära utan att låta eleverna vara delaktiga är lika dåliga för elever som har lärare som låter eleverna ta allt ansvar själva utan ledning.(Ann Pihlgren-Det tänkande klassrummet, 2014) Ledarskapet är alltså centralt för hur vi lyckas i klassrummet, oavsett vilka pedagogiska metoder eller verktyg vi använder.

Det relationella perspektivet som utgångspunkt ger oss möjlighet att ta ansvaret för att hitta lösningar tillsammans istället för att lägga ansvaret hos någon annan vilket ofta blir konsekvensen av det kategoriska perspektivet.

Lycka till med det fortsatta arbetet på måndag på Ingarö!

Comments


  • Facebook
  • Twitter

©2022 av Wallberg utbildning. Skapat med Wix.com

bottom of page